Boliviassa karmaiseva juhlapäivä – ihmisluurangot pääosassa

Matkailu · Annika Kela

Boliviassa juhlittiin 8. marraskuuta perinteistä pääkallon päivää. Vainajien kunniaksi järjestetyillä festivaaleilla koristeltiin haudoista kaivettuja pääkalloja erilaisin asustein. Festivaalin aikaan muun muassa La Pazin katuja ja hautausmaita koristi valtava määrä ihmisten luurankoja.

Pääkallon päivällä on pitkä historia Boliviassa ja hengellinen juhla on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi festivaaliksi. Jotkut bolivialaisista säilyttävät suvussa kiertäneitä pääkalloja kotonaan ja kerran vuodessa koristeltu kallo viedään julkiselle paikalle näytille.

Juhlapäivänä pääkalloja lahjotaan erilaisilla asusteilla, ruoilla, juomilla ja savukkeilla. Muinaisten uskomusten mukaan ihmisellä on seitsemän sielua, joista yksi asuu pääkallossa.

Pääkalloja lahjomalla ihmiset saavat sieluilta siunauksen, jonka avulla he menestyvät paremmin elämässä, pysyvät terveempinä ja ovat turvassa. Vaikka Bolivia ei ole länsimaalaisten turistien ykköslomakohde, on erikoinen juhlapäivä houkutellut maahan paljon uteliaita maailmanmatkaajia.