Kahvi pidentää elinikää? Runsaasti hyviä terveysvaikutuksia

Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Kofeiiniriippuvuus on yleistä etenkin modernissa yhteiskunnassa elävien keskuudessa. Riippuvuuden yleisin oire on päänsärky, mutta ilman säännöllistä kahvikuppia jäävä saattaa olla jopa ärtyisä ja ahdistunut.

Nyt on julkaistu tuore tutkimustulos, jonka mukaan kahvinjuonti kannattaa sen aiheuttamasta addiktiosta huolimatta. Harvardin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan kahvin sisältämät antioksidantit ja molekyylit ehkäisevät tiettyjä sairauksia. 30 vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui yhteensä yli 200.000 ihmistä. Noin 30.000 osallista kuoli erilaisista syistä johtuen tutkimuksen aikana.

Analyysien perusteella voitiin sanoa, että 3-5 kuppia päivässä nauttineet henkilöt kuolivat harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin, Parkinsonin tautiin tai itsemurhaan. Tulokset olivat samat myös kofeiinitonta kahvia nauttineiden keskuudessa, IFL Science uutisoi. Toisin sanoen kahvin erinomaisuus ei perustu kofeiniin tai siinä käytettyyn sokeriin ja maitoon.

Suomalaiset ovat tunnetusti erittäin innokkaita kahvin juojia. Maassamme juodaankin enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa, eli noin 4 – 5 kupillista päivässä henkeä kohden. Kerroimme taannoin, että Harvardin yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan päivittäin 4 – 6 kahvikuppia nauttineiden naisten riski sairastua kohtusyöpään väheni huomattavasti.