Tutkimus selvitti: Tästä syystä lentokoneruoka maistuu pahalta

Matkailu Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monella matkustajalla on jokin mielipide lentokoneruoasta. Lentokoneruoka voi olla monen mielestä mautonta tai muuten vain maistua erikoiselta tai pahalta. Huffington Post -lehti kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka avulla selvisi, minkä vuoksi lentokoneruoka maistuu useampien matkustajien mielestä pahalta.

Cornellin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että lentokoneen matkustamossa oleva meteli vaikuttaa ihmisen makuaisteihin muuttaen niitä yllättävän paljon. Tutkimuksessa 48 osallistujaa sai maistaa erilaisia ruokia sekä hiljaisessa huoneessa että huoneessa, jonne luotiin lentokoneen matkustamon meteliä muistuttava kova melu.

Kovassa metelissä ihmisten makuaistit muuttuivat. Makean maistaminen heikentyi ja lihaisan maun eli umamin maistaminen tehostui. Kova meteli muutti makean ja umamin maistamista noin 10 – 15 prosenttia, mikä saa ruoan maistumaan lentokoneessa jo hyvin erilaiselta kuin tavallisissa olosuhteissa.

Toinen makuaistiin vaikuttava tekijä on lentokoneen matkustamon ilmastointi, jonka viileä ja kuiva ilma turvottavat nenän limakalvoja. Nenän limakalvojen turvotessa makuaisti heikentyy entisestään ja voi vähentää suolaisuuden ja makeuden maistamista jopa 30 prosenttia, Huffington Post uutisoi.