Valvotko iltaisin myöhään? Saatat olla muita älykkäämpi ja luovempi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Aamulla pitkään nukkuvat ihmiset ovat joutuneet kautta aikojen monenlaisten parjausten kohteeksi, sillä heitä on yleisesti pidetty muita laiskempina. Nyt asiasta on kuitenkin saatu toisenlaista tutkimustietoa, sillä illalla pitkään valvovien ja aamulla pitkään nukkuvien on todettu poikkeavan muista ihmisistä positiivisella tavalla.

The Huffington Post uutisoi Madridin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan yleisesti käytössä olevasta unirytmistä poikkeavien ihmisten havaittiin olevan muita älykkäämpiä ja luovempia. Tutkimuksessa selvitettiin tuhannen opiskelijan unirytmiä ja eroavuuksien vaikutuksia. Tutkijat havaitsivat, että muita myöhemmin nukkumaan menneet ja siten myös muita myöhempään nukkuvat saivat älykkyystesteissä parempia tuloksia.

Samanlaiseen tulokseen tulivat ABC Sciencen mukaan myös Milanon yliopiston tutkijat, jotka selvittivät 120 miehen ja naisen nukkumistapoja ja vertailivat tietoja samojen ihmisten luovaan toimintaan. Iltavirkut olivat testeissä selvästi parempia kuin aamuvirkut. Tutkija Marina Giampietron mukaan syynä on paljolti se, että iltavirkut ovat muutenkin elämässään keskiverrosta poikkeavia ja heille on ominaista etsiä ongelmiin luovia ratkaisuja.