Tutkijat ihmeissään: Pulut osaavat diagnosoida rintasyövän

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kesykyyhkyt ovat eteviä tunnistamaan rintasyövän mammografiakuvista, väittävät yhdysvaltalaistutkijat. Kalifornialaisen Davis yliopiston tutkijat havaitsivat, että pulut osaavat diagnosoida syövän kuvien lisäksi koepalanäytteistä.

Tutkimuksen päätutkija professori Richard Levenson kertoi, että oikeanlaisella kouluttamisella pulut kykenevät diagnosoimaan näytteitä ja kuvia yhtä täsmällisesti kuin ihmiset. Discover Magazine -sivuston mukaan tutkimuksen kesykyyhkyt tunnistivat syövän 85 prosentin tarkkuudella.

Koetilannetta edeltävä koulutus oli kestänyt lintujen kohdalla maksimissaan 15 päivää. Tutkijat uskovat, että pidempiaikaisella koulutuksella puluista saataisiin täsmällisempiä. Professori Levensonin mukaan tutkimuksen tulokset ovat kiehtovia, sillä se tarjoaa monipuolisemmat mahdollisuudet syövän diagnosointiin. Kenties, ehkäpä tulevaisuudessa pulut auttavat lääkäreitä syövän tunnistamisessa.