Näin tupakoiminen vaikuttaa seksielämään

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tupakoiminen on typerää monestakin eri syystä, eikä tavan tuottama mielihyvä voi koskaan voittaa lopettamisen myönteisiä vaikutuksia. Kaikki tietävät, että tupakointi on vaarallista, mutta useimmille ihmisille se on muodostunut rutiininomaiseksi tavaksi, josta on vaikea päästä eroon.

Tupakoiminen vaikuttaa tuhoisasti myös seksielämään. Syöpäkääryleitä imevien libido on huonompi. Lisäksi tupakoiminen pilaa orgasmeja, koska nikotiini supistaa verisuonia ja heikentää verenkiertoa. Lisäksi miesten erektio-ongelmat lisääntyvät sitä mukaan mitä enemmän he tupakoivat.

Tupakan tiedetään heikentävän yleiskuntoa ja kestävyyttä. On sanomattakin selvää, että nautinnollinen seksi vaatii muutakin kuin toimivat sukupuolielimet – ihmisen on jaksettava rakastelun lomassa tapahtuva liikunta. Savukkeiden sisältämät ainesosat saattavat vaikuttaa tuhoisasti myös hormonitasoihin. Lisäksi naisten vagina kärsii herkemmin kuivista limakalvoista tupakoivien keskuudessa.

Tupakoimisen lopettamiseen on olemassa lukuisia keinoja ja korvikehoitoja. Ilman tiukkaa päätöstä ja itsekuria ei lopettaminen onnistu välttämättä edes hypnoosin, akupunktion tai nikotiinipurukumin avulla. Tupakointia ei tarvitse lopettaa kerralla, mutta jo huomattava vähentäminen auttaa keuhkojen hyvinvoinnin palauttamista.

Mikäli ei ole huolissaan savukkeiden aiheuttamista terveysriskeistä, kannattaa ottaa huomioon tupakoimisen haitalliset vaikutukset ulkonäölle. Tupakka vanhentaa ja aiheuttaa rupsahtaneisuutta. Sen lisäksi hampaista tulee keltaiset ja hengitys haisee pahalta. Se saa myös sormet ja kynnet keltaiseksi.

Jos keskimääräinen tupakoitsija polttaa noin 13 savuketta päivässä, tarkoittaa tämä 364 tupakkaa kuukaudessa. Lopettamalla voi säästää pitkän pennin, jos yksi 20 savukkeen aski kustantaa noin viisi euroa. Vuoden säästöillä tekisi jo hulppean lomareissun.