Uusi sairaus leviää – kärsitkö sinä digipahoinvoinnista?

Viihdeuutiset · Annika Kela

Älylaitteiden käyttäjien keskuudessa on alkanut yleistyä digipahoinvointia tarkoittava sairaus nimeltä cybersickness. Tutkijat ovat huomanneet, että älylaitteiden näytöt aiheuttavat käyttäjillä oireita, jotka muistuttavat matkapahoinvoinnista tai merisairaudesta kärsivän oireita.

Daily Mail -lehden mukaan 80 prosenttia väestöstä on jo tietämättään altistunut sairaudelle, mutta moni pahoinvoinnista kärsivistä ei ole osannut yhdistää sitä käyttämäänsä älylaitteeseen. Coventry yliopiston tutkija Cyriel Diels on huomannut, että älylaitteen näytöllä liikkuva kuva laukaisee usein oireet.

Oireet saattavat olla seurausta muun muassa siitä, että älylaitteen käyttäjä katsoo näytöstä elokuvaa tai, kun hän liikuttelee, kääntelee ja selaa näyttöä ylhäältä alas. Näytöllä liikkuvaan kuvaan keskittyminen vaikuttaa tasapainon säilyttämiseen ja henkilö alkaa kokea matkapahoinvoinnin oireita.

Digipahoinvoinnin on havaittu olevan osa virtuaalitodellisuuslasien käyttöä. Virtuaalitodellisuuslaitteita valmistava Oculus on myöntänyt, että digipahonvointi on yksi lasien käytön vakavimmista ongelmista. Mitä realistisempi ympäristö on, sitä helpommin nopeat muutokset ja liikkeet kuvissa aiheuttava pahoinvointia. Jää nähtäväksi kuinka pian cybersickness tunnustetaan oikeaksi sairaudeksi.