Kestääkö parisuhteesi? Riippuu mihin ryhmään kuulutte

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Parisuhteet voidaan jakaa karkeasti neljään eri kategoriaan. On olemassa niitä pariskuntia, joiden suhde on täynnä järisyttävää draama päivästä toiseen. Sitten on niitä kumppanuuksia, joissa vaalitaan omaa rakasta aina ja ikuisesti. Minkälainen parisuhde kestää pisimpään?

Journal of Marriage and Family -lehti julkaisi tutkimuksen, jossa tutkittiin 376 parin käyttäytymismalleja ja suhteen kestävyyttä. Tutkimukseen osallistuneet parit olivat keskimäärin 25-vuotiaita, ja heidän tuli arvioida suhdettaan yhdeksän kuukauden ajan. Samalla analysoitiin pariskuntien valmiutta avioliittoon ja heidän luonteenpiirteidensä muuttumista suhteen aikana.

Parisuhteen alkumetreillä koetaan huuma, jonka viemänä sitoudutaan helpommin kumppaniin. Ajan kuluessa mielipide saattaa muuttua ja parisuhteen luonne muuttuu rakastamisesta riidankylvämiseen. Parisuhteet voidaan jakaa dramaattisiin, riitaisiin, sosiaalisiin ja sitoutuneisiin.

Dramaattiset parit ovat niitä, joiden yhteiselo päättyy kaikista todennäköisemmin. Heidän suhteensa on täynnä suuria liikkeitä ja näyttäviä tekoja. Heidän yhteiselämäänsä maustaa äkkipikaiset ja eroon ajavat liikkeet.

Toiseksi eniten eroavat riitelevät pariskunnat. Vaikka tunteiden osoittaminen kuuluu rakkauteen, on jatkuva tappeleminen tuhoisaa. Onneksi tutkimukseen osallistuneista pareista vain 12 prosenttia myönsi riitelevänsä paljon.

Sosiaaliset kumppanit viettävät mielellään aikaansa muiden ihmisten kanssa. He ovat partnerin kanssa tiimi, joka liikkuu, elää ja olee yhdessä. He ovat kuin kaveruksia, mutta seurustelusuhteessa. Nämä parit eroavat harvemmin kuin dramaattiset tai riitelevät.

Valoisin tulevaisuus on pariskunnilla, jotka vaalivat toisiaan. Heille oma kumppani on elämänilo ja tärkein elementti. Toisin sanoen onnellisessa ja pitkäikäisessä parisuhteissa rakastetaan ehdotta ja nautitaan sosiaalisesta elämästä ilman turhaa draamaa ja riitaa.