Anorektikon uskomaton selviytymistarina – oli viikon syömättä ja juomatta

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Anoreksiaa sairastava teinityttö oli vain tuntien päässä kuolemasta päästessään sairaalahoitoon. Hän oli ollut vanhemmiltaan salaa viikon syömättä ja juomatta, minkä seurauksena tyttö oli saanut sairaskohtauksen. Kohtauksen jälkeen tyttö oli uskaltanut kertoa asiasta äidilleen, joka vei tytön heti ensiapuun.

Ellen Lietzow oli joutunut lapsena kiusatuksi ollessaan hieman pyöreämpi koulussa kuin muut. Aloittaessaan kilpauinnin Ellen alkoi laihtumaan luonnollisesti. Kun hän lopetti urheilemisen, hän pelkäsi, että paino alkaisi nousemaan takaisin. Ellen päätti alkaa laihduttamaan, että hän saisi pidettyä ystävänsä ja tulisi suositummaksi koulussa.

Ellen alkoi 15-vuotiaana syömään pelkästään kalaa ja höyrytettyjä kasviksia. Jonkin ajan kuluttua ruokavalioon kuului enää höyrytetty kaali ja omenankuoret, minkä jälkeen muut alkoivat kommentoimaan Ellenin laihtumista ja kertoivat tytön olevan liian laiha.

Ystävien ja lääkäreiden kommenttien vuoksi Ellen alkoi napostelemaan herkkuja ja eli pelkällä sokerilla ja hiilihydraateilla nostaakseen painonsa nopeasti ylöspäin ja tehdäkseen muut tyytyväisiksi. Paino nousi nopeasti ja Ellen oli vuoden ajan ylipainoinen. Tyttö ei ollut kuitenkaan tyytyväinen itseensä, minkä vuoksi hän alkoi jälleen laihduttamaan.

Ellenin anoreksia oli pahimmillaan 17-vuotiaana. Hän oli ennen viimeistä sairaalareissuaan ollut viikon syömättä ja juomatta, mikä oli saanut lääkärit ihmettelemään sitä, että tyttö oli ylipäätään elossa. Tytön elintoiminnot ja arvot olivat olleet niin alhaalla, että hänen ei olisi pitänyt lääkäreiden mukaan enää olla hereillä vaan koomassa.

Ellen sai kaipaamansa herätyksen viimein, kun lääkärit kertoivat hänelle, että he eivät olleet koskaan nähneet ketään elossa olevaa ihmistä, jolla olisi yhtä alhaiset elintoiminnot kuin hänellä. Nykyään Ellen on normaalipainoinen ja elää terveellisesti pelkästään kasviperäistä ruokavaliota noudattamalla.