Ruotsalaistutkija: Laiha laiskimus terveempi kuin lihava liikkuva

Viihdeuutiset · Annika Kela

Ruotsissa teetetty laajamittainen terveystutkmus on osoittanut, että ylipaino on huomattavasti vaarallisempaa terveydelle, kuin laihana laiskimuksena oleminen. Uumajan yliopiston professori Peter Nordström johti tutkimusta, jossa tutkittiin 1,3 miljoonan ruotsalaismiehen potilastietoja.

Koehenkilöt olivat iältään 18-29-vuotiaita ja tietoja heidän terveydellisestä tilasta ja fyysisestä kunnosta saatiin muun muassa armeijassa suoritettujen kuntotestien perusteella. Tutkijat huomasivat, että huonokuntoiset ja hoikat koehenkilöt sairastuivat huomattavasti pienemmällä todennäköisyydellä syöpään tai sydäntauteihin kuin liikunnalliset lihavat.

Daily Mail -lehden mukaan ylipainoiset sairastuivat 30 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä vakaviin sairauksiin ja menehtyivät aiemmin kuin hoikat koehenkilöt, riippumatta siitä harrastivatko he liikuntaa. Tutkijat osoittivat, että ylipaino on vaarallisempaa terveydelle kuin huono kunto. Tutkijat tyrmäsivät tutkimuksellaan myytin, jonka mukaan liikkuva lihava olisi terveempi kuin laiha laiskimus.