Sateenkaaria on yhteensä 12 erilaista – värit ja muodot vaihtelevat

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Värikkäät sateenkaaret ovat kiehtoneet ihmisiä maailmansivun. Harva tietää, että maapallolla voi esiintyä 12 erilaista sateenkaarityyppiä. Jokaisen sateenkaarityypin voi tunnistaa sen värien perusteella. Ilmakehään valoilmiönä toisinaan ilmestyvä sateenkaari on symboloinut jumalallista varjelusta ja valaistumista.

IFL Science muistuttaa, että sateenkaaren värit syntyvät valon eri aallonpituuksien mukaan, kun auringonsäde osuu ilmakehässä olevaan vesipisaraan. American Geophysical Union Fall Meeting -tapahtumassa luennoineet tutkijat kertoivat, että sateenkaaria on erilaisia riippuen auringon korkeudesta. Tyypit jaotellaan 12 eri sateenkaarikategoriaan.

Mukana on muun muassa sumusateenkaaria, sivusateenkaaria, interferenssisateenkaaria ja heijastusateenkaaria. Moninkertaiset sateenkaaret ovat hieman harvinaisempia, kuten myös auringonnousun aikaan liittyvät purppurasateenkaaret. Sitä emme tiedä, onko sateenkaareen päässä aina aarre sen muodoista tai väreistä riippumatta.