Tutkimus paljasti: Näin usein naiset kritisoivat itseään

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Joukko englantilaisia naisia ovat ottaneet osaa laajaan kyselyyn, jossa selvitettiin kuinka itsekriittisiä naiset ovat ja mitkä ovat yleisimpiä kritiikin aiheita. Tulokset ovat yllättäneet tutkijat, sillä 2.000 vastaajasta koostunut kysely paljasti, että naiset kritisoivat itseään keskimäärin kahdeksan kertaa päivässä.

Terveysasiantuntija ja kansallisen Painonvartijat-projektin johtaja Zoe Griffithsin mukaan monet naisista arvostelevat itseään ja suoriutumistaan jatkuvasti. Naiset myös helposti vertaavat itseään muihin ja se luo entistä enemmän paineita elämässä.

Tutkimus paljasti, että 42 prosenttia naisista ei ole koskaan kehunut itseään. Vastanneista 46 prosenttia myönsi aloittavansa itsensä kritisoimisen jo ennen kello 9.30 joka päivä. Tutkijat laativat listan aiheista, joilla naiset yleisimmin kritisoivat itseään. Näitä lausahduksia naiset käyttivät useimmiten kritisoidessaan itseään:

1. Olen lihava/ylipainoinen

2. Minulla on taas huono hiuspäivä

3. Mahani näyttää isolta

4. Olen laiska, enkä harrasta tarpeeksi liikuntaa

5. Miksi en näytä yhtä tyylikkäältä ja huolitellulta kuin naiset vieressäni?

6. Palkkani ei riitä mihinkään

7. Näytän turvonneelta

8. Tuo vaate on hieno! Minun päälläni se näyttäisi varmasti naurettavalta

9. Kunpa olisin yhtä kuvauksellinen kuin muut naiset. Miksi en ikinä onnistu valokuvissa?

10. Jos joku kehuu minua, ohitan sen nauramalla ja kertomalla itsestäni jotain negatiivista