Uskonnottomilla lapsilla on paras moraali

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uskontoihin liittyvässä paradoksissa yleensä hehkutetaan erilaisten Jumalien antamaa pelastusta ja ihmetekoja, mutta silti samaan aikaan vääräuskoisia tuomitaan ankarasti. Uskonnot tuovat ihmisille parhaimmillaan voimaa, lohtua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Current Biology -julkaisu raportoi tutkimuksesta, jonka mukaan uskonnottomassa perheessä kasvaneet lapset ovat keskimäärin anteliaampia ja epäitsekkäämpiä kuin uskonnollisissa perheissä kasvaneiden lapset. Tutkimukseen osallistui 1.170 lasta erilaisista uskontokunnista.

Ilman uskontoa kasvaneet lapset olivat huomattavasti anteliaampia muita lapsia kohtaan ja käyttäytyivät vähemmän tuomitsevasti. Chicagon yliopiston suorittamaan tutkimukseen osallistui 5–12-vuotiaita lapsia ympäri maailmaa. Kristityt ja muslimit olivat yhtä anteliaita, mutta uskonnottomat lapset olivat heitä peräti 28 prosenttia anteliaampia.

Tutkijoiden mukaan uskonnot eivät lisää lasten kiltteyttä muita ihmisiä kohtaan – päinvastoin, se näyttäisi lisäävän tuomitsevaa käyttäytymistä. Toisin sanoen uskovainen elämänasenne ei takaa hyvää moraalia oli uskonto sitten mikä tahansa.