Vakava varoitus: Kahvi loppumassa maailmasta!

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kahvi on useille suomalaisille elämän eliksiiriä, jota ilman päivää on mahdotonta käynnistää. Asiantuntijat ovat kuitenkin varoittamassa uudesta globaalista uhkakuvasta: Kahvi saattaa olla loppumassa maailmasta.

Yhdysvaltojen maatalousministeriön raportin mukaan kahvin menekki on noussut ennätystahtia. Maailman kahvinkulutuksen odotetaan nousevan vuoden 2016 aikana ennätykselliseen 45.5 miljoonaan kahvipakettiin. Tämä olisi 400.000 kahvipaketillista enemmän kuin viime vuonna.

Ilmastonmuutos on johtanut kahvin tuotannon heikentymiseen maissa, kuten Brasiliassa ja Indonesiassa. Tarjonta ei siis välttämättä tule riittämään kysyntään. Metro-lehden mukaan lähes puolet maailman kahvista juodaan EU-maissa.

Kahvin väheneminen saattaa alkaa näkymään 3-5 vuoden sisällä. Kahvikriisin yhtenä syynä pidetään kasvavaa parempilaatuisten papujen kysyntää. Arabican kaltaisia korketasoisia kahvipapuja voidaan kasvattaa vain pienillä, korkean ilmanalan plantaaseilla.