Leudon alkutalven erikoinen seuraus – oravat lihavampia kuin koskaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suomessa paukkupakkaset ovat alkaneet, mutta alkutalvi oli kuitenkin poikkeuksellisen pitkä ja leuto. Myös Kanadassa ja Iso-Britanniassa talvi on säästellyt kylmiä säitään, minkä vuoksi lämmin alkutalvi on lihottanut paikalliset jyrsijät ennennäkemättömiin mittoihin.

Tutkija John Koprowski kommentoi Huffington Post -lehden mukaan, että leuto ja pitkä alkutalvi on alkanut näkymään erikoisina seurauksina talvipakkasiin tottuneiden eläinten terveydessä. Syksyn tullen esimerkiksi oravat alkavat keräämään ravintoa kylmän talven varalle, jolloin ruokaa on vaikeampaa löytää ja sen etsimiseen kuluu enemmän energiaa. Lämpimän alkutalven vuoksi energiaa ei tänä talvena kuitenkaan kulunut samalla tavalla kuin kuuluisi.

Oravat keräsivät tottuneesti varastonsa täyteen ja söivät paljon tulevaa kylmää kautta varten. Pakkasten tulon pitkittyessä oravat kuitenkin jatkoivat varastointia ja syömistä kauemmin kuin normaalisti, minkä vuoksi ne ovat nyt lihavampia kuin koskaan. Lämmin talvi ei ole kuluttanut energiavarastoja niin paljon, että oravien ylisyöminen olisi kulunut pois.

Rasvan polttamisen sijaan oravat ovat onnistuneet keräämään näyttävän rasvakerroksen ympärilleen. Oravien pullea ulkomuoto ei ole jäänyt huomaamatta ihmisiltäkään, jotka ovat kuvanneet havaintonsa ja jakaneet ne muidenkin nähtäviksi sosiaalisiin medioihin.