Robotit kiipeilevät jo seiniä pitkin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Youtubessa julkaistulla videolla esitellään ETH Zurichin kehittelemää VertiGo-robottia, joka näyttää päällisin puolin lähinnä kauko-ohjattavalta autolta. Kohdatessaan seinän laite paljastaa todellisen luonteensa. Robotti pystyy nimittäin kiipeilemään seiniä pitkin lähes yhtä ketterästi kuin se ajelee maata pitkin.

VertiGo syntyi yhteistyössä Disney-yhtiön Zurichissa toimivan tutkimuskeskuksen kanssa. Laitteen yllättävä taito kiipeillä seiniä pitkin selittyy sen työntövoimaisten ja liikkeiden mukaan kääntyvien potkureiden avulla.

Robotin täytyy olla erittäin kevyt pystyäkseen liikkumaan seiniä pitkin. NBC News -sivuston mukaan laitteen runko on valmistettu hiilikuidusta, ja suurin osa muista osista on 3D-tulostettu kevyestä mutta kestävästä materiaalista.