Älä kanna älypuhelinta ihoa vasten – ikävät seuraukset

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lääkärit ovat huolissaan siitä, että moni pitää älypuhelinta ihonsa lähellä taskuissa. Taskuun sopivasta koostaan huolimatta puhelinta ei tulisi pitää alle 15 millimetrin etäisyydellä ihosta, mikä kerrotaan jo iPhone-puhelimen ohjekirjassakin.

IPhone-puhelimien on raportoitu välillä ylikuumenevan ja aiheuttaneen myös palovammoja kantajilleen. Tämä ei ole kuitenkaan syy siihen, minkä vuoksi tohtori Devra Davis niistä varoittaa. Puhelimien säteily on ihmisille vaarallista ja sillä voi olla ihmiselle ihokosketuksissa vakavia seurauksia.

Davis on huolissaan siitä, että nuoret naiset pitävät puhelimia rintaliiveissään. Puhelimien säteilyn on huomattu aiiheuttavan lantion lähellä olevissa taskuissa pidettynä lonkan alueen heikkenemistä ja miesten etutaskussa pidettynä hedelmättömyyttä. Asiasta varoitetaan lääkärin mukaan iPhone-puhelimien ohjekirjassa, mutta harva lukee pienellä painetun varoitustekstin, jossa puhelinta kehoitetaan pitämään yli 15 millimetrin etäisyydellä ihosta.

Davis kertoi Metro-lehden mukaan myös tapauksesta, jossa naisen rinnasta löytyi lähes puhelimen muotoinen kasvain. Puhelinta ei tulisi siis pitää koskaan taskussa tai kantaa suoraan ihoa vasten, sillä pitkäkestoisella altistumisella puhelimen säteilylle voi olla vakavia terveydellisiä haittavaikutuksia.