Älykoti yleistyy – Sonyn uusi valaisin ohjaa kotia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sony on esitellyt Multifunctional Light -nimistä laitettaan, jota voisi kuvailla älyvalaisimeksi. Kattovalaisin ei ehkä kuulosta järin mielenkiintoiselta tai käänteentekevältä, mutta Sonyn Multifunctional Lightin kuvaileminen pelkäksi valaisimeksi on kuin kutsuisi älypuhelinta pelkäksi puhelimeksi.

Sonyn uutuuslaitteella voi käytännössä ohjailla koko kotia. Lämpötilan, kosteuden ja valon tunnistavilla sensoreilla varustettu valaisin tunnistaa, kun käyttäjä on paikalla sekä ohjaa televisiota ja termostaattia, toimii varashälyttimenä ja soittaa jopa musiikkia.

Multifunctional Lightin käyttö onnistuu älypuhelimen tai muun wifi-laitteen avulla. Käyttäjä voi ohjelmoida älylamppua monin eri tavoin. Mikäli valaisimia on useampi saman katon alla, toimivat ne jopa sisäpuhelimina huoneiden välillä.

Älylamppu on tulossa Japanin markkinoille alkuvuodesta 2016. Toistaiseksi ei ole tiedossa, suunnitteleeko Sony tuovansa Multifunctional Lightin lähivuosina myös länsimaisten kuluttajien saataville.