Tutkija varoittaa: ”Jo yksi limsa päivässä kerryttää sisäelinrasvaa”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni tietää, että sokeriset virvoitusjuomat ovat epäterveellisiä, mutta jatkavat niiden päivittäistä juomista siitä huolimatta. Huffington Post kertoo nyt uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan jo yksi tölkillinen virvoitusjuomaa kerryttää vatsaan terveydelle haitallista sisäelinten ympärille muodostuvaa rasvaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1.000 aikuisen henkilön sisäelinrasvan määrää ja ruokailutottumuksia. Tutkimuksesta kävi ilmi, että iän myötä sisäelinrasvan määrä kasvaa, mutta tutkijat huomasivat virvoitusjuomia säännöllisesti juoneiden keskuudessa sisäelinrasvan määrän kasvaneen muita nopeammin haitalliselle tasolle.

Tutkimusta johtanut Caroline S. Fox kertoo, että jo yksi sokerinen virvoitusjuoma päivää kohden lisää vatsan seudulle kertyvää sisäelinrasvaa. Virvoitusjuomien sokerittomat kevytversiot eivät lisänneet sisäelinrasvaa, mutta niihin lisättyjen lisäaineiden vuoksi niitä pidetään kuitenkin epäterveellisinä siitä huolimatta.

Viskeraalirasvaksi kutsuttu sisäelinrasva on terveyden kannalta merkittävämpi tekijä kuin ihonalainen rasva, joka vaikuttaa ulkonäköön enemmän. Viskeraalirasvan määrää ei pystytä arvioimaan ihmisen ulkonäen perusteella, minkä vuoksi moni hakeutuu kehonkoostumusmittaukseen selvittääkseen sisäelinrasvan määrän.

Inbody-sivuston mukaan liian suuri määrä sisäelinrasvaa nostaa diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä huomattavasti. Elintapoja muuttaessa parempaan suuntaan lisäämällä liikuntaa ja vähentämällä ruokavaliosta sokeria saadaan merkittäviä muutoksia aikaan jo kolmen kuukauden jälkeen.