Väsymykseen ja nuhaan voi olla ikävä syy – tätä ei lääkkeillä korjata

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihminen syö päivässä noin litran ruokaa, juo noin kaksi litraa vettä, mutta hengittää kuitenkin vähintään 15.000 litraa ilmaa. Tästä määrästä jopa yli 90 prosenttia on sisäilmaa, minkä vuoksi sen puhtaudesta tulisikin pitää kiinni.

Huonon sisäilman aiheuttavat terveyshaitat ilmenevät monesti erilaisina oireina ja sairauksina. Näitä ovat astmaliiton sisäilmaoppaan mukaan muun muassa hengitysteiden, silmien ja ihon ärsytys, päänsärky, väsymys, kuumeilu, hengitystieinfektiot ja pitkäaikaiset sairaudet kuten astma.

Hyvän sisäilman tunnistaa siitä, että se ei ärsytä hengitysteitä ja se tuoksuu neutraalilta. Hyvää sisäilmaa edistävät oikea huonelämpötila, joka on 21 – 22 astetta, ja sopiva ilman kosteus, joka on lämmityskaudella 25 – 45 prosenttia. Kaikissa huoneissa tulisi olla myös ilmanvaihtoventtiilit, joiden puhtaudesta pidetään huolta.