Kokaiinista löydettiin uusi vaikutus – saa aivot syömään itseään

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uuden tutkimuksen mukaan suuret määrät kokaiinia aiheuttavat aivoissa reaktion, jonka aikana aivot alkavat syömään itseään. Reaktio saatiin selville hiirillä tehdyn kokeen avulla. Kokeessa nähtiin, että huume aiheuttaa aivojen soluissa prosessin, jossa solut syövät itseään.

Autophagy-nimellä tunnettu prosessi on useissa tapauksissa hyvä asia. Yleensä reaktion aikana solut puhdistuvat ja niistä tuhoutuu kaikki huonot jätteet. Kokaiinin aiheuttamana reaktio on kuitenkin negatiivinen, sillä jätteiden tuhoamisen lisäksi solut alkavat tuhoamaan itsestään myös tarvittavia osia ja ikään kuin syövät itseään.

Lääketeollisuudessa on jo olemassa autophagy-reaktiota vastaan toimiva lääke, jota käytetään muun muassa Parkinsonin taudin hoitamiseen. Lääke toimii solujen itsensä tuhoamisen estämiseen, minkä lisäksi se tepsii myös kuoleviin soluihin.

Lääkkeen monitoiminnallisuuden vuoksi tutkimusta johtanut Maged Harraz epäileekin Metro-lehden mukaan, että pelkkään autophagy-reaktioon tulisi kehitellä täysin oma lääke, joka ei tee mitään muuta.