Avokadon kivi todellista superfoodia – auttaa jopa syöpään

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Avokado on herkullinen ja ravitseva hedelmä, jota suositaan etenkin meksikolaisessa ruokavaliossa. Avokadokausi on nyt parhaimmillaan, ja hedelmän terveyshyötyjä ei voi vähätellä. Hedelmässä on runsaasti kaliumia sekä B-, E- ja K-vitamiinia.

Monien yllätykseksi myös avokadon sisällä oleva siemen soveltuu erinomaisesti terveysvaikutteita haluavan ruokavalioon. Siemen kannattaa kuivata, murskata esimerkiksi muovipussin sisällä lihanuijaa apuna käyttäen ja hienontaa lopulta maustemyllyssä tai tehosekottemisessa jauheeksi.

Jauhe on sellaisenaan kitkerää, mutta tippa hunajaa muuttaa sen syömäkelpoiseksi. Avokadonsiemenjauhetta voi ripotella erilaisiin terveysjuomiin, kastikkeisiin ja välipalaherkkuihin. Siemenessä on runsaasti terveyttä edistäviä antioksidantteja ja kuituja. Sen on myös todettu parantavan vastustuskykyä ja antavan apua syöpään.

Vuonna 2013 julkaistiin Pharmaceutical Biology -lehdessä artikkeli, jonka mukaan avokadon hedelmälihasta ja siemenistä valmistettu uute antoi merkittävää apua leukemiapotilaille. Siemenuute vähentää myös kolesterolia ja auttaa painonhallinnassa. Runsas antioksidanttimäärä hidastaa puolestaan ikääntymistä, joten kyseessä on todellinen terveyspommi, Wise Mind Healthy Body -julkaisu kertoo.