Seksittömyys tuhoaa suhteen – 12 tapaa saada vipinää avioliittoon

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kahden aikuisen välinen liitto toimii parhaiten, mikäli siihen kuuluu säännöllisesti seksiä. Tästä on tehty lukuisia tutkimuksia, ja avioliiton hyvinvointi huononee todistettavasti seksin jäädessä pois.

Monet parit eivät yksinkertaisesti tiedä, kuinka he voisivat palauttaa alkuaikojen huuman takaisin liittoon. Onneksi keinoja on monia. Tärkeintä kuitenkin on parantaa seksielämää ennen kuin se on loppunut kokonaan.

Popsugar-sivusto haastatteli Los Angelesissa sijaitsevan lääkärikeskus Cedars-Sinain psykiatrisen klinikan tohtoria ja hallituksen puheenjohtaja Saul L. Brownia asian tiimoilta. Tohtori myöntää ongelman koskevan erityisesti nuoria ja vähän aikaa naimisissa olleita pariskuntia.

Kun suhteessa on vaativa tai painostava ilmapiiri, jää seksi usein pois itsestään. Vauvan syntyminen, taloudellinen ahdinko ja uravaatimukset saattavat olla syitä seksin puuttumiselle. Suurin syy yleensä on kommunikaation vähäisyys.

Kun seksi loppuu, näyttää myös avioero todennäköisemmältä. Valitettavasti seksittömässä avioliitossa kidutaan usein lasten takia tai yksinjäämisen pelossa. Seksin voi kuitenkin palauttaa monella eri keinolla. Tärkeintä on nostaa kissa pöydälle jo siinä vaiheessa, kun seksin huomaa vähentyneen radikaalisti.

Jos seksiä on kuitenkin edelleen jollain tasolla, on tilanne huomattavasti helpompi saattaa uudelleen voiton puolelle. Ensinnäkin pariskuntien tulee keskustella rehellisesti omista ja kumppanin tarpeista.

Seksittömyyteen johtavia ongelmia on ryhdyttävä ratkomaan yhteistuumin hyvissä ajoin. Koskaan ei saa syyttää kumppania seksittömyydestä, vaan ongelmia tulee lähestyä omia vajavaisuuksia arvioiden. Naisten kannattaa kertoa avoimesti ja ääneen omista seksuaalisista tarpeistaan.

Miesten puolestaan on hyvä kertoa haluistaan ennen kuin he näkevät ainoaksi mahdollisuudeksi vieraaseen sänkyyn kaatumisen. Ihan kaikkia fantasioita ei ole sopivaa kertoa edes mielitietylleen. Mikäli kumppani ei ole valmis toteuttamaan kaikkia unelmia heti, saattaa hän tuntea olonsa tarpeettomaksi ja kateelliseksi. Salaisimpia fantasioita voi toki miettiä sooloseksiä harrastaessa tai varsinaisen seksin aikana lisäkiiman luomiseksi.

Parisuhteen osapuolien kannattaa keskittyä omaan hyvinvointiin ja itsetunnon parantamiseen. Ihmiset ovat viehättävämpiä voidessaan hyvin. Parisuhdeneuvontaan hakeutuminen ei ole osoitus heikkoudesta – päinvastoin. Sieltä voi saada suhteeseen ajatuksia, joita ei itsekään ole huomannut.

Kumppanien kannattaa lähetellä toisilleen romanttisia viestejä päivittäin ja pitää yllä myönteistä ilmapiiriä. Yksi hyvä keino läheisyyden lisäämiseen on yhteinen kylpy, saunahetki tai suihkussa käynti. Niin yksinkertaisen asian avulla saa kaivattua alastomuutta ja ihokontaktia suhteeseen.

Kumppaneiden kannattaa hieroa toisiaan lisänautintoa saavuttaakseen. Tärkein asia kuitenkin on aivojen narikkaan heittäminen. Huolet ja murheet on hyvä jättää makuuhuoneen ulkopuolelle. Ne eivät katoa minnekään, mutta tajunnanräjäyttävä seksi tekee ne vähäpätöisemmiksi.