Parrat eivät olekaan likaisia – puhdistavat itse itseään

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Pitkien ja tuuheiden partojen hygienisyydestä on kiistelty metsuripartojen yleistyttyä. Parroissa tutkittiin olevan satoja bakteereja ja jopa ihmisen ulostetta, mikä tekee seksikkäästä parrasta hieman vähemmän viehättävän. Nyt kuitenkin uusi tutkimus tuo vihdoin mukavia uutisia parrakkaille miehille.

BBC kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan vasta-ajeltu iho on enemmän vaarassa tulehduksille ja hyvä kasvualusta monille bakteereille toisin kuin parta. Parta saattaa sitoa bakteereja itseensä, mutta se suojaa samalla ihoa niiltä ja puhdistaa aktiivisesti itse itseään.

Tutkimuksessa 408 sairaalassa työskentelevältä mieheltä otettiin kasvoista näyte. Sairaala halusi tietää, millaisia bakteereja parrakkaat miehet kantavat ja ovatko ne riski sairaalalle. Kävi ilmi, että parrattomilla miehillä oli enemmän vaarallisia ja tulehduksia aiheuttavia bakteereja kasvoissaan kuin parrakkailla miehillä.

Parroissa olevia bakteereja tutkittiin hieman lähemmin. Huomattiin, että parroista otetuissa näytteissä oli satoja erilaisia bakteereja. Tutkija Adam Roberts huomasi kuitenkin näytteitä sisältävissä petrimaljoissa erikoisen reaktion. Jokin alkoi tappamaan bakteereja.

Roberts teki näkemänsä reaktion perusteella päätelmän, että parta sisältää myös mikrobeja, jotka toimivat antibiootteina muita bakteereja vastaan. Parta siis ikään kuin puhdistaa ja suojaa itse itseään, joten parrakkaat miehet voivat huoletta sivuuttaa väitteet parran likaisuudesta pelkällä olan kohautuksella.