Apinoille tehty pääsiirrännäisiä – seuraavaksi ihmisille?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kokonaisen pään siirrännäinen kuulostaa kauhuelokuvista tutulta tarinalta. Olemme kertoneet italialaisen neurologian tohtori Sergio Canaveron projekteista, jonka mukaan hän pystyy tekemään ihmispäiden siirrännäisiä tosielämässä.

Italialainen neurologian tohtori vakuuttaa useissa eri medioissa, että nykytiede mahdollistaa ihmisten päiden siirtämisen. Hänen mukaansa pääsiirrännäisiä on toteutettu jo apinoilla. New Scientist -julkaisu raportoi muun muassa kiinalaisen Harbin Medical yliopiston suorittamasta kokeesta, jossa apinan pää siirrettiin hiljattain onnistuneesti vartalosta toiseen.

– Apina selvisi leikkauksesta täydellisesti ilman aivovammoja, Canavero kertoo lehdelle.

Apinaa pidettiin hengissä eettisistä syistä ainoastaan 20 tuntia leikkauksen jälkeen. Samankaltaisia leikkauksia on tehty jo 70-luvulla, kun amerikkalainen neurokirurgi Robert White siirsi onnistuneesti rhesusapinan pään toiseen vartaloon.

Tällöin leikkaus onnistui ilman aivovaurioita, koska päätä säilytettiin -15 celsiusasteessa. Suurin osa asiantuntijoista tyrmää Canaveron väitteet ja pitävät miehen puheita huuhaana.

Aiemmin pääsiirtojen ongelmaksi on muodostunut selkäytimen yhdistäminen, mikä tekee uuden pään tai vartalon kantajasta halvaantuneen. Canaveron mukaan onnistuminen on kuitenkin mahdollista, ja hän uskookin pääsiirroilla saavutettavan läpimurtoja parantumattomien sairauksien hoitamisessa. Hän hakee rahoitusta hankkeilleen, ja miehellä on jo vapaaehtoisia leikkausjonossa.