Nenäsuihke korvaa tulevaisuudessa epiduraalin?

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Etelä-Australian yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tehokkaan kivunlievittäjän, jota ei tarvitse antaa potilaalle ruiskulla. Nenäsuihkeena annettavan kipulääkkeen uskotaan tulevaisuudessa olevan jopa korvaava vaihtoehto esimerkiksi epiduraalille.

Tutkimuksen päätutkija lääläri Julie Fleet on optimistinen fentanyylistä koostuvan suihkeen suhteen. Potilaille tehdyt testit ovat poikineet hyviä tuloksia. Nenäsuihkeella on havaittu olevan vähemmän sivuvaikutuksia kuin muilla vahvoilla kipulääkkeillä.

Ensihoitajat ovat hoitaneet fentanyylisuihkeella muun muassa lapsipotilaita ambulanssissa. Sen lisäksi lääkettä on testattu synnyttävillä äideillä. Tutkijat huomasivat, että nenäsuihkeen ansiosta äidit kärsivät muun muassa vähemmän pahoinvoinnista tai tokkuraisuudesta.

Tutkimukseen osallistuneista 156 naisesta 80 prosenttia valitsisi fentanyylisuihkeen kivunlievitykseensä myös tulevaisuudessa. Lääkäreiden mukaan lääke on turvallinen äidille ja lapselle, toisin kuin monet muut vahvat kipulääkkeet. Voisi luulla, että erityisesti piikkikammoiset potilaat ovat tyytyväisiä, että tehokasta kivunlievitystä on saatavilla tulevaisuudessa myös nenäsuihkeen muodossa.