4 kysymystä määrittelee avioliiton onnellisuuden

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kun kaksi ihmistä rakastaa toisiaan, tekevät he kaikkensa ollakseen yhdessä. Toisinaan rakkauden liekki sammuu, mutta he pysyvät edelleen yhdessä mukavuudenhalusta, taloudellisten seikkojen tai vaikkapa lasten takia. Parisuhde ei ole passiivinen prosessi.

Jokainen suhde ja liitto vaati työtä toimiakseen. Pariskunnat saattavat unohtua yhteen, vaikka heidän yhteislo olisi kaikkea muuta kuin romanttinen ja eroottinen. Peräti 58 prosenttia EliteSingles-sivuston kyselyyn vastanneista sinkuista myönsi, että he ovat joskus olleet yli viisi vuotta rakkaudettomassa liitossa. Voiko parisuhde toimia ilman rakkautta?

Suurin osa tylsässä suhteessa junnaavista henkilöistä on yksinkertaisesti liian laiskoja lähtemään omilleen. He saattavat pelätä yksinoloa tai sitä, etteivät koskaan löydä uutta kumppania rinnalleen. Myös yhteinen talous pitää pariskuntia yhdessä esimerkiksi silloin, jos kumpikaan osapuolista ei tule yhtä hyvin toimeen omillaan. Osa pareista pelkää toisten ihmisten reaktioita eron jälkeen, kun sukulaiset ja ystävät saavat osansa parisuhteen päättymisestä.

Psykologi Salama Marineon laatinut neljä kysymystä, joihin vastaamalla saa selvyttää suhteen kannattavuuteen ja sen jatkamiseen. Ensimmäisenä voi kysyä, onko parisuhde palkitseva? Toisena voi miettiä, onko kiintynyt nykyisessä liitossa kumppaniin vai siihen, että on ylipäätään suhteessa. Kolmas ja sitäkin tärkeämpi kysymys on, voivatko osapuolet luottaa toisiinsa vai jäävätkö he tiukan paikan tullen yksin? Viimeisenä kannattaa punnita seksielämää ja sitä, tyydyttääkö se molemmat täysivaltaisesti.