Pormestari jakaa stipendejä tytöille – saajan täytyy olla neitsyt

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Koulutuksen saaminen on monissa maissa kallista, minkä vuoksi monien nuorten jatko-opinnot ovat kiinni siitä saavatko he stipendin. Stipendit voivat helpottaa opiskelemista, mutta eteläafrikkalaisille tytöille stipendin saaminen on kiinni muista asioista kuin koulumenestyksestä.

Uthukelan pormestari Dubu Mazibuko antoi juuri 16 tytölle stipendin sillä perusteella, että he ovat opintojensa aikana säilyttäneet neitsyytensä. Pormestari oli kommentoinut Associated Pressin mukaan stipendin antamista sillä, että hän haluaa palkita nuoret naiset seksistä pidättäytymisen vuoksi.

Mazibuko kertoi halunneensa kiittää naispuolisia opiskelijoita siitä, että he olivat vielä neitsyitä. Stipendillä pormestari myös kannustaa naisia olemaan vielä seuraavat kolme vuotta harrastamatta seksiä, että he pystyvät kunnialla saattamaan opintonsa loppuun.

Pormestarin antamien stipendien taustalla on hyvä ajatus. Kymmeniä tuhansia tyttöjä saatetaan jo teini-ikäisinä raskaaksi ja tartutetaan sukupuolitaudeilla. Pormestari haluaisi saada nämä luvut alemmas kannustamalla seksistä pidättäytymiseen, mutta stipendin antaminen neitsyyden perusteella syrjii nuoria äitejä ja poikia, minkä lisäksi neitsyyden todistaminen voi tuntua nöyryyttävältä.