Huolestuttava tutkimustulos: Sokeri altistaa myös muille riipuvuuksille

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni makean ystävä on saattanut huomata, että sokeristen herkkujen pois jättäminen voi olla todella haastavaa. Sokeri aiheuttaa ihmisten aivoissa riippuvuuden, jolle on hankalaa olla antamatta periksi. Huffington Post kertoo uudesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin mistä riippuvuus johtuu.

Duke-yliopistossa tehdystä tutkimuksesta kävi ilmi, että sokeri saa aivot toimimaan eri tavalla ja kehittää niihin riippuvuuden aiheuttavan toimintamallin, jota on hankalaa enää koskaan rikkoa. Aivoissa kulkee kaksi erilaista polkua, joista toinen kehottaa ihmistä toimimaan ja toinen kehottaa ihmistä pysähtymään ja lopettamaan.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että sokeri tekee toimintaa ohjaavasta polusta nopeamman. Näin ollen makeista herkuista riippuvaisen henkilön aivot kehottavat häntä nopeammin toimimaan ja antamaan houkutukselle periksi kuin pysähtymään.

Tutkijat huomasivat myös sen, että sokerin aiheuttama riippuvuus voi altistaa myös muille riippuvuuksille, jotka aiheuttavat hyvää oloa. Henkilön on todella vaikea pystyä olemaan antautumatta kiusauksen edessä kun hänen aivonsa kehottavat häntä nopeammin toimimaan kuin kieltäytymään.