Erektio 99 miljoonan vuoden takaa meripihkassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat löytäneet Myanmarista lukeille sukua olevan hämähäkkilajin jäänteet, jotka ovat säilyneet hyvin meripihkan sisällä. Lähempi tarkastelu paljasti tiedemiehille erikoisen yksityiskohdan ötökästä: Sillä oli kuolinhetkellään valtava erektio.

Halitherses Grimaldii -lajin edustaja päätyi National Geographic -lehden mukaan meripihkan sisään noin 99 miljoonaa vuotta sitten. Lukin erektiotilassa olevan siittimen pituus on lähes puolet sen vartalon pituudesta. On epäselvää, harrastiko eläin seksiä juuri ennen kohtalonsa sinetöitymistä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tämän sortin erektoitunut elin löydetään meripihkaan säilöttynä, The Science of Nature -sivustolla julkaistussa tutkimuksessa kuvaillaan.

Löydös tarjoaa tutkijoille mittavaa apua lukkien evoluution kartoittamisessa. Monet lukkilajit ovat päällisin puolin erittäin samannäköisiä. Berliinin luonnontieteellisen museon tutkijan, Jason Dunlopin mukaan lukkien penikset saattavat kuitenkin erota muodoltaan huomattavasti, joten ne ovat tutkimuksissa ötököiden jalkoja ja vartaloita tärkeämpiä.