Näin lentokoneen vessa toimii – ja ulostetta putoa joskus maahan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Etenkin pitkillä lentomatkoilla vessajonot yltävät usein reippaasti matkustamon käytäville. Kitkerältä virtsalta haisevat pikkukopit joutuvat pönttöineen käsittelemään valtavat määrät ihmisten tuotoksia. Minne kaikki jätös mahtuu?

Brit Lab -YouTube-kanavan video kertoo lentokoneen vessojen syntyhistoriasta ja toimintamekanismista. Normaalisti lentokoneissa on paineella toimiva järjestelmä, joka varastoi ihmisten eritteet lentokoneen takaosassa olevaan tankkiin. Toisinaan tankki vuotaa ja jäätyneet virtsaköntit ja pökäleet putoavat maahan.

Yleensä lentokoneen vessa on niin ahdas, että siellä lyö päänsä peiliin ja kyynärpäänsä lavuaariin. Vaikka luulisi, että lentokoneiden vessoja ei pysty enää pienentämään senttiäkään, suunnittelevat suuret lentoyhtiöt silti saniteettitilojensa kutistamista. Syynä on lisäpaikkojen saaminen matkustamon puolelle, sillä yhtiöiden mukaan vessojen lavuaarien taakse jää usein käyttämätöntä ja turhaa tilaa.