Tutkija selvitti miten kirahvit pystyvät juomaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Fyysikko Philippe Bender pysähtyi miettimään sitä miten kirahvit pystyvät pitkän kaulansa kanssa juomaan vettä. Kirahvit laskeutuvat alas kömpelössä asennossa juomaan, mutta miten ne pystyvät fysiikan lakeja uhaten saamaan veden vielä nousemaan ylöspäin loputtoman pitkää kaulaa pitkin.

Bender päätti alkaa selvittämään sitä miten kirahvit juovat. Kirahvit laskeutuvat ensin todella kömpelöön asentoon yltääkseen veden luo. Niiden täytyy levittää etujalat ja taivuttaa polviaan, että ne yltävät juomaan. Tässä asennossa kirahvit ovat todella haavoittuvaisia ja helppoja saaliita petoeläimille, mutta onneksi niiden ei tarvitse juoda usein, koska kasviperäisessä ravinnossa on paljon vettä.

Tutkija halusi selvittää miten kirahvi pystyy puskemaan veden ylöspäin kaulaansa pitkin. Moni on ajatellut kirahvin kaulan toimivan kuin pitkän pillin, mutta imun paine täytyisi olla todella voimakas, että vesi kulkeutuisi ylös saakka. Kävi ilmi, että kaulan lihakset toimivat aaltomaisesti.

Inside Science -lehden mukaan kirahvi juo alahuultaan kurottaen suunsa täyteen vettä, minkä jälkeen kurkun pää avautuu ja pumppaa veden ylöspäin sulkeutuen jälleen. Kaulan aaltomaiset lihakset alkavat työntämään vesimassaa ylöspäin. Lihakset supistelevat vuorotellen, minkä vuoksi vesi nousee ylöspäin eikä lähde valumaan takaisin alas kirahvin juodessa lisää.