Eksoottinen luonnonilmiö – pilvet hohtivat sateenkaaren väreissä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Irlannissa kuvattiin viime viikolla myrskyn alla superharvinaisia sateenkaaripilviä. Kuvia napsittiin muun muassa Dublinin ja Belfastin alueella. Ihmiset olivat lumoutuneita näystä.

Värikkäitä helmiäispilviä muodostuu äärimmäisen harvoin, ja tällöinkin lähinnä korkeiden ilmavirtausten ja kylmän sään yhteisvaikutuksesta. Kun summaan lisätään auringonpaiste oikeasta kulmasta, voi sateenkaaripilviä päästä todistamaan. Sateenkaaren väreissä loistavat pilvet ovat silti erittäin harvinaisia.

Suomen Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo ilmakehän optisia ilmiöitä koskevassa artikkelissa, että Suomessa samanlaisten pilvien näkymiselle on oivat edellytykset sijaintimme takia. Värit syntyvät pienissä hiukkasissa valon diffraktion seurauksena samalla periaatteella kuin halo-ilmiöitä.