THL: Suomalaiset toivovat väljempää alkoholipolitiikkaa

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Viime aikoina käyty runsaasti julkista keskustelua Suomen poikkeuksellisen tiukasta alkoholipolitiikasta ja sen vapauttamisesta, sillä moni suomalainen tuomitsee nykyisen alkoholipolitiikan epäonnistuneeksi. Yleisradion tutkimuksessa viime vuonna peräti 60 prosenttia vastaajista halusi miedot viinit ja vahvat oluet ruokakauppoihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen juuri julkaistujen gallup-selvitysten mukaan Suomen alkoholipolitiikan väljentämistä haluavien määrä oli viime vuonna koko mittaushistorian suurin, peräti 40 prosenttia. Tuoreimman, tammikuussa 2016 tehdyn gallupin mukaan väljentämistä vaatii 35 prosenttia suomalaisista.

Alkoholipolitiikan väljentämistä haluavien määrä on viime vuotta lukuunottamatta suurin sitten vuoden 1995. Vuoden 2015 lukuihin verrattuna niiden osuus, jotka pitivät alkoholipolitiikkaa sopivana tai olisivat sitä väljentäneet kasvoi 78 prosentista peräti 83 prosenttiin.

Muutos on merkittävä myös alkoholipolitiikan tiukentamista haluavien joukossa, sillä tämä joukko on kutistunut vuosi vuodelta. Koskaan aiemmin sitten vuoden 1995 näin harva vastaaja ei ole vaatinut alkoholilain tiukentamista. Viime vuonna alkoholipolitiikan tiukentamisen puolesta oli vain 14 prosenttia ja tänä vuonna enää 10 prosenttia vastaajista. Vuonna 2007 tiukentamista vaati vielä 33 prosentti vastaajista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Mielipidekyselyssä peräti 87 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Alko on oikea kanava väkevien alkoholijuomien vähittäismyynnille. Vastaajista 47 prosenttia kannatti viinien myyntiä ruokakaupoissa.

Väestön alkoholipoliittisia mielipiteitä mittaavassa mielipidetiedustelussa haastateltiin 1007 satunnaisesti valittua 15-79-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2016. Mielipidetiedustelun  toteutti TNS Gallup Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Alkon toimeksiannosta.