Oletko heittänyt vihannesten kannat roskiin? Nyt on aika korjata tilanne

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Meistä jokaisen tulisi pohtia turhan kuluttamisen karsimista ja omavaraistalouden kehittämistä. Vaikka ei omistaisikaan kasvimaaksi sopivaa peltopalstaa, voi tiettyjä ruokia kasvattaa yhä uudelleen esimerkiksi ikkunalaudalla olevassa ruukussa.

WMHB-sivusto listasi seitsemän kasvista, jotka voi kasvattaa yhä uudelleen ja uudelleen. Vihersipulit, eli salaattisipulit voi panna varren käyttämisen jälkeen veteen. Sipuli muodostaa uudet juuret ja kasvattaa vartta käyttöä varten. Myös valkosipulin kynnet voi asettaa alustalla olevaan vesitilkkaan kasvattamaan vihreitä ja miedon makuisia versoja. Niitä voi käyttää esimerkiksi salaattiin tai pastan päälle makua antamaan.

Pinaattikiinankaalin kanta on hyvä panna veteen ja valoisaan paikkaan juuria kasvattamaan. Se kannattaa siirtää omaan ruukuuun 1-2 viikon kuluttua, ja pian nautittavana on uusi vihannes. Harva myöskään tietää, että porkkanan kannasta kasvavia versoja voi käyttää salaateissa ja kastikkeissa. Basilika puolestaan kasvattaa uudet juuret oksaan vesilasissa. Sen voi panna lopulta multaan keräämään kokoa.

Selleri kannattaa myös siirtää omaan ruukkuun vesilasissa itämisen jälkeen. Sellerit rakastavat lämmintä ja valoisaa kasvupaikkaa. Romaine-salaatista saa niin ikään helposti ruukkuversion idättämällä sitä ensin vedessä muutaman päivän ajan. Kun salaatin kannassa näkyy juuria ja se on kasvattanut pieniä lehtiä, voi sen siirtää uudelle kasvualustalle multaan.