Jäävuori ajelehti pingviinien vesille – 150 000 yksilöä menehtynyt

Ohhoh! · Annika Kela

Etelämantereella ajelehtineen jäävuoren epäillään koituneen 150.000 pingviinin kohtaloksi. Vuonna 2010 jäävuori B09B nimittäin törmäsi rannikkoon ja jämähti paikoilleen. Pingviiniyhteisön apajille jämähtäneestä jäävuoresta muodostui vaarallinen este yhteisön selviytymiselle.

CNN-kanavan mukaan pingviinit ovat ajautuneet ahdinkoon, sillä niiden pitää kiertää jäävuori, jotta ne pääsisivät saalistusapajilleen. Kiertoreitti on pituudeltaan jopa 60 kilometriä. Vuonna 2011 The Adelie -pingviiniyhteisö oli suuruudeltaan 160.000 yksilöä. Vuonna 2013 yksilöitä oli elossa enää 10.000.

The Cape Denisonissa asustelevan yhteisön koko on supistunut huolestuttavalle tasolle ravinnonpuutteen vuoksi. Antarctic Science -ammattijulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan kyseinen pingviiniyhteisö saattaa hävitä kokonaan, ellei B09B-jäävuori lähde liikkeelle.