Tutkijat: Lihavat näkevät ylämäet jyrkempinä kuin laihat

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Coloradon osavaltion yliopiston teettämä tutkimus on paljastanut, että liikalihavat ja ylipainoiset ihmiset näkevät ja hahmottavat etäisyyksiä eri tavalla kuin normaalipainoiset. Tutkimuksen mukaan lihavat muun muassa pitävät etäisyyksiä todellisuutta pidempinä ja ylämäkiä jyrkempinä.

Daily Mail -lehden mukaan tutkimukseen osallistui 66 koehenkilöä eri painoluokista. Tutkimus paljasti, että erityisesti ylipainoiset ihmiset arvioivat etäisyyksiä huomattavasti pidemmiksi kuin ne todellisuudessa olivat. Normaalipainoiset sen sijaan arvoivat etäisyydet todellisuutta lyhyemmiksi.

Eräässä koetilanteessa värikäs liikennetolppa oli asetettu 25 metrin päähän henkilöistä ja heidän tuli arvioida kuinka kaukana esine oli heistä. Normaalipainoiset arvioivat sen olevan noin 15 metrin päässä, kun ylipainoiset näkivät tolpan olevan yli 30 metrin päässä.

Tutkimuksen päätutkija Jessica Wittin mukaan syy sille, miksi henkilöiden arviot poikkesivat toisistaan oli se, että ihmismieli pyrkii ensisijaisesti arvoimaan kuinka paljon energiaa kuluu matkan taittamiseen.

Keho pyrkii säästämään energiaa ja välttämään ylirasitusta ja näin ollen lyhytkin matka saattaa näyttää ylipainoiselle pidemmältä kuin se on. Tutkimuksen tulokset on esitelty American Association for the Advancement of Science -konferenssissa.