Vauvatalkki aiheutti syövän – naiselle 72 miljoonan korvaukset

Viihdeuutiset · Annika Kela

Munasarjojen syöpään menehtyneen Jacqueline Foxin perhe on voittanut oikeudessa haasteensa Johnson & Johnson -päivittäistavarajättiä vastaan. Fox oli haastanut yrityksen oikeuteen, sillä tuotteiden pitkäaikainen käyttö oli aiheuttanut hänelle syövän.

Mirror-lehden mukaan Jacqueline Fox oli käyttänyt Johnson & Johnsonin valmistamaa vauvatalkkia ja Shower to Shower -saippuaa intiimituotteinaan yli 35 vuoden ajan. Kolme vuotta sitten Foxilla diagnosoitiin munasarjojen syöpä. Nainen menehtyi taistelussa syöpää vastaan ollessaan 62-vuotias.

Foxin perhe jatkoi kuitenkin taistelua oikeudessa yritystä vastaan. Vuosikymmenien takaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että talkkipohjaisten tuotteiden pitkäaikaisen käytöllä ja syövän kehittymisen välillä on yhteys. Jacqueline haastoi Johnson & Johnsonin oikeuteen, sillä yritys ei ole hänen mielestään ilmoittanut mahdollisista terveysriskeistä kuluttajille tarpeeksi näkyvällä tavalla.

Fox ei tiennyt syöpää aiheuttavista riskitekijöistä ennen kuin oli jo liian myöhäistä. Naisen asianajajien mukaan yritys on tietoisesti peitellyt asiaa ja salannut kuluttajille oleellisia tietoja. Jacquelinen perhe on ollut onnellinen voitosta oikeudessa.

Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Foxin voittama haaste tulee poikimaan lisää vastaavia oikeusjuttuja yritystä vastaan, etenkin kun oikeudessa on pystytty todistamaan, että tuotteiden pitkäaikainen käyttö aiheuttaa syöpää.