Tutkijat varoittavat: Liika onnellisuus voi aiheuttaa sydänkohtauksen!

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Vaikka aiemmat tutkimukset ovat todistaneet, että onnellisuus pidentää ikää, on liiallisella onnellisuudella todettu olevan terveydelle haitallisia ominaisuuksia. Liiallinen iloisuus ja onnellisuus voivat nimittäin johtaa sydänkohtaukseen, väittää tuore sveitsiläistutkimus.

Zürichin yliopistollisessa sairaalassa tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että pitkittyneet tunnekuohut rasittavat sydäntä ja voivat jopa aiheuttaa sydänkohtauksen. Lääkäri Jelena R. Ghadri on erikoistunut särkyneen sydämen syndrooman tutkimiseen. Ghadrin mukaan liiallinen onnellisuus voi tappaa siinä missä särkynyt sydänkin.

Rakkaushuolet ja -surut aiheuttavat kehossa stressi- ja ahdistustilan, joka rasittaa sydäntä. Tutkijat ovat havainneet, että liiallinen onnellisuus aiheuttaa vastaavia reaktioita kehossa. Rakastuminen ja liiallinen onnellisuus voivat aiheuttaa kehossa levottomuutta ja yliaktiivisuuutta ja se puolestaan kuormittaa sydäntä.

Tutkimuksissa havaittiin, että monet sydänkohtauksista olivat itseasiassa saaneet alkunsa iloisista tapahtumista, kuten syntymäpäiväyllätyksestä, häistä, juhlimisesta, lasten tai lastenlasten syntymästä tai lempijoukkueen otteluvoitosta. Tutkimukset on julkaistu European Heart Journal -julkaisussa.