Suomalaistutkimus: Kesäaikaan siirtymisessä odottamaton terveysriski!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Peräti 70 valtiota siirtää kelloja vuodenaikojen mukaan, jotta kesäaikana valoistasta ajasta saisi mahdollisimman paljon hyötyä. Turun yliopistollinen keskussairaala on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan kesäaikaan siirtymisessä piilee terveysriskejä.

Pitäisikö kellojen siirtämisestä luopua?

  Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin kellojen siirtoa ja siitä viikon kuluessa alkaneiden sydänifarktien määrää ja jakaumaa. Tutkimukseen osallistui 6.298 potilasta kesäaikaan siirryttäessä ja talviaikaan palatessa 8.161 potilasta. Varsinaiset kesäaikasiirtymät eivät vaikuttaneet sairaalahoitojaksojen kokonaismäärään.

Sen sijaan infarktien alkamisajankohta muuttui selkeästi kellojen siirron jälkeen. Eniten ihmiset saivat sydänifarkteja kellojen siirron jälkeisenä keskiviikkona ja torstaina. Kesäaikasiirtymät eivät vaikuttaneet potilaiden sairaalakuolleisuuteen tai sydäninfarktien tyyppiin, eikä sukupuolten tai eri ikäryhmien välisiä eroja havaittu. Suomessa on siirrytty kesäaikaan vuodesta 1981 saakka.