Virkamiestä vaaditaan vastuuseen Helsingissä: ”Yrittäjät pelkäävät”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen byroslavia on tullut viime vuosina tutuksi erityisesti yrittäjille, kun mittaamaton määrä erilaisia sääntöjä ja määräyksiä voi estää liiketoiminnan harjoittamisen lähes alalla kuin alalla. Yksi säädellyimmistä on ravintola-ala, jossa yksittäinen virkamies voi terrorisoida muuten terveen yrityksen jopa konkurssiin.

Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviää kirjoitus tilanteesta, jollaisia ympäri Suomea koetaan ravintola-alalla koko ajan. Kirjoituksen mukaan Helsingissä yksittäinen virkamies pitää uutta ravintolaa eräänlaisena panttivankina, koska ei saavu paikalle hyväksymään ravintolaa, jotta se voitaisiin avata.

– Tilan vuokranneilla kaveruksilla on ravintola-alan kokemusta ja baarin konsepti tuntuu olevan selvä, kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Ainoa mikä puuttuu, on rakennusvalvojan lupa ovien avaamiselle. Virkamies ei ole vaivautunut paikalle, useista pyynnöistä huolimatta. Kaikki on ollut valmista jo viikkoja tai kuukausia, Lari Salomaa kirjoittaa laajalle levinneessä Facebook-päivityksessään.

– Heille on kuulemma osunut huono arpa, Helsingin hankalin ja pahamaineisin tarkastaja. Kaverit eivät uskalla soitella perään, sillä pelkäävät hermostuttavansa virkamiehen, jolloin tämä saattaisi hankaloittaa tilannetta entisestään. Yrittäjät joutuvat siis pelkäämään virkamiestä, jonka kaiken järjen mukaan pitäisi auttaa heitä, jotta liiketoiminta saataisiin mahdollisimman nopeasti käyntiin, Salomaa jatkaa.

Staran toimituksen tietojen mukaan samanlaisia tilanteita koetaan jatkuvasti myös muissa kaupungeissa niin ravintoloissa kuin kahviloissakin. Suomen eri hallitukset ovat puhuneet jo pitkään normien purkamisesta, mutta näiden tarinoiden valossa kyse on ollut vain juhlapuheista. Tuoreessa muistissa on myös alkoholilain muutos, joka kielsi olut- ja siiderimainokset katukuvassa ja muun muassa jakeluautoissa.

Helsingin tapauksessa ravintolan avaamista jarruttavan virkamiehen henkilöllisyyttä vaaditaan parhaillaan paljastettavaksi sosiaalisessa mediassa ja virkamiestä vastuuseen tekemisistään. Moni tapausta kommentoinut haluaa tapauksen julkiseksi, jotta virkamiehen mielivaltaiseen toimintaan voidaan asianmukaisesti puuttua ja vastaava toiminta jatkossa ehkäistä.

Stara kysyi tapauksesta mielipidettä muutamalta ravintola-alan yrittäjältä. He vahvistivat, että samanlaisia tapauksia on tiedossa ympäri maata. Samalla yrittäjät kuitenkin korostivat, että yksittäistapauksista ei voida vielä vetää suurempia johtopäätöksiä, koska jokainen tapaus on erilainen ja ravintolan taustalla voi olla muitakin epäselvyyksiä. Stara seuraa tilanteen kehittymistä.

PÄIVITYS: Stara tavoitti Helsingin rakennusvalvonnan tiedottajan kommentoimaan tapausta. Lue lisää tästä!

Toimistomme naapuritilaa on kunnostettu anniskeluravintolaksi jo kuukausikaupalla. Tilan vuokranneilla kaveruksilla on…

Julkaissut Lari Salomaa 5. huhtikuuta 2016