Helsingin rakennusvalvonta vastasi somekohuun: ”Hakemus on puutteellinen”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Stara kertoi eilen miten sosiaalisessa mediassa nousi kohu tapauksesta, jossa Helsinkiin rakenteilla ollut ravintola ei ollut saanut lupaa avata oviaan. Rakennusvalvoja ei ole pyynnöistä huolimatta saapunut paikalle hyväksymään ravintolaa, jotta se voitaisiin avata.

– Heille on kuulemma osunut huono arpa, Helsingin hankalin ja pahamaineisin tarkastaja. Kaverit eivät uskalla soitella perään, sillä pelkäävät hermostuttavansa virkamiehen, jolloin tämä saattaisi hankaloittaa tilannetta entisestään. Yrittäjät joutuvat siis pelkäämään virkamiestä, jonka kaiken järjen mukaan pitäisi auttaa heitä, jotta liiketoiminta saataisiin mahdollisimman nopeasti käyntiin, Facebook-kirjoituksessa todettiin.

Nyt Stara on tavoittanut Helsingin rakennusvalvonnan tiedottajan kommentoimaan kohuttua tapausta. Viranomaisten näkemys tapauksesta on hieman toisenlainen kuin mitä sosiaalisessa mediassa leviävä versio.

– Helsingin rakennusvalvonnalta on haettu toimistotilan käyttötarkoituksen muutosta ravintolaksi 1.3.2016 puutteellisin tiedoin. Hakemukseen odotetaan suunnittelijoiden selvityksiä poistumistieturvallisuudesta ja ilmanvaihdon riittävyydestä, viraston tiedottaja Marjukka Haavisto kertoi Staralle.

– Hakemusta käsittelevä moniammatillinen tiimi ei ole saanut varmuutta siitä, voivatko asiakkaat esimerkiksi tulipalon sattuessa poistua turvallisesti ravintolasta tai riittääkö ilmanvaihto asiakkaille ja ravintolan työntekijöille. Lupa käsitellään heti, kun tiedot saadaan ja tilojen turvallisuudesta voidaan varmistua.

Käyttöönottokatselmus voidaan tehdä vasta luvan myöntämisen jälkeen, kun muutokset on toteutettu. Suomessa vaatimukset kahviloiden ja ravintoloiden perustamiseksi ovat hyvin monimutkaisia ja osin jopa järjenvastaisia. Julkisuudessa on aiemmin kritisoitu useita kohtuuttomaksi katsottuja vaatimuksia muun muassa vesipisteistä ja viemäröinneistä. Kunnes byroslavia saadaan tältä osin järkeistettyä, kannattaa ravintolaa tai kahvilaa perustavien varautua ongelmiin.

– Helsinkiin vastaavaa ravintolaa suunnittelevien kannattaa tutustua jo ennen ravintolatilan hankkimista Ravintolan tai kahvilan perustaminen -ohjeeseen ja palkata pätevät rakentamisen asiantuntijat, jotta he välttyisivät tämän tapauksen kaltaiselta ikävältä tilanteelta. Apua saa myös yrityskasvun keskus NewCo YritysHelsingiltä, Haavisto neuvoo uusia ravintola-alan yrittäjiä.