Näin vastasynynyt näkee silmillään vanhempansa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vastasyntyneen vauvan näkö ei ole vielä sillä tasolla, että lapsi näkisi tarkasti tai kauas. Ruotsalaiset ja norjalaiset tutkijat suunnittelivat yhdessä ohjelman, jonka avulla he pääsivät näkemään millä tavalla vastasyntyneet näkevät aikuisen ihmisen kasvot ja ilmeet.

Vastasyntyneiden vauvojen näkö on tarkin noin 30 senttimetrin etäisyydellä, minkä vuoksi tutkijoiden mukaan onkin erityisen tärkeää millä tavalla vanhemmat ilmehtivät ja elehtivät vauvalle lapsen ollessa sylissä. Lähietäisyydelläkin näkö on kuitenkin sumea eli aikuisten ilmeiden tulee olla suuria ja näyttäviä, että lapsi erottaa ne.

Tutkijat kertovat Reuters-kanavan tekemässä haastattelussa keksineensä sovelluksen, jonka avulla vanhemmat tulevat jatkossa myös itse näkemään millaisena heidän vauvansa näkee heidät. Vanhemmat voivat ladata tulevaan sovellukseen oman kuvansa, jolloin sovellus muuttaa kuvan kasvot näyttämään sellaisilta kuin vauva ne näkee.