Tutkijat kasvattavat änkyttäviä hiiriä – taustalla tärkeä syy!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Washingtonin lääketieteellisen yliopiston tutkijat ovat kasvattaneet laboratoriossa jyrsijöitä, joilla esiintyy änkyttämiseen verrattavia häiriöitä. Nämä hiiret ovat lisääntyneet keskenään ja sen seurauksena häiriö on myös siirtynyt niiden jälkeläisille.

Tutkimus on osoittanut, että puheen sujuvuuden häiriö on geneettinen ja se saattaa siirtyä vanhemmilta lapsille. Daily Mail -lehden mukaan hiirien änkytys ilmenee ääntelehtimisen häiriöinä ja niiden ”vinkaisut” kuulostavat erilaiselta kuin muiden. Puheen sujuvuuden häiriön aiheuttajaksi on paljastunut virhe Gnptab-geenissä. Geenin sisältämä rakennusohje proteiineille on virheellinen ja se ilmenee puheen häiriöinä.

Tutkijat eivät ole vielä onnistuneet selvittämään häiriöihin johtavaa tapahtumaketjua, mutta he uskovat jatkotutkimusten poikivan heille lisää vastauksia. Tutkijoiden mukaan hiirille tehtyjä tutkimuksia voidaan soveltaa myös ihmisiin. Heidän päämääränsä on löytää hoitokeino puhehäiriöihin. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Current Biology -julkaisussa.