Vessojen käsienkuivaaja onkin bakteerilinko!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Käsienpesun tärkeyttä ei voi vähätellä. Huolellinen saippuapesu ja kuivaaminen ovat oikeastaan ainoa keino välttää bakteerien ja virusten leviäminen käsien välityksellä. Ravintoloiden käsipyyhepaperit on usein korvattu kuivaajilla.

Journal of Applied Microbiology on julkaissut tutkimuksen, jossa vertailtiin käsienpesun jälkeen leviävien bakteerien määrää kolmella eri kuivausmenetelmällä. Testissä olivat mukana perinteiset käsipyyhepaperit, lämpimällä ilmalla kuivaava laite ja suihkumoottorikuivain. Testit osoittivat, että suurella työntövoimalla ilmaa puhaltavat kuivaimet levittävät pöpöjä jopa 1.300 kertaa enemmän kuin perinteiset käsipyyhepaperit.

Suihkumoottorikuivain levitti testissä bakteereja kolmen metrin säteelle, kun lämpimällä ilmalla kuivaavat laitteet vain 75 senttimetrin päähän. Paperipyyhkeellä kuivattuna bakteereita ei levinnyt 25 senttimetriä kauemmas käsistä. Tehokkaita käsikuivaamia valmistava Dyson Airblade on kommentoinut tutkimusta, että käsipyyhepapereita valmistava teollisuus on yrittänyt toteuttaa samanlaista maineen tahrimista ennenkin, eikä testi ole relevantti.

Dysonin mukaan ihmiset ovat pesseet bakteerit ja virukset pois käsistä ennen kuivaamista, ja testi suoritettiin likaisille käsille. Käsienkuivaajia on asennettu yleisiin saniteettitiloihin lähinnä ekologisista syistä. Kuivaajien avulla voi säästää niin luontoa kuin rahaa.