Hävittäjälentäjä pelasti potilaan hengen – toimitti laitteen alle tunnissa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

F-16 Viper -hävittäjälentokone pystyy lentämään yli 1,600 kilometrin tuntivauhtia. Hävittäjiä käytetään yleensä lähinnä sotilastarkoituksiin, mutta taannoin lentokonetta käytettiin pelastamaan kiireellistä apua tarvinneen miehen henki Norjassa.

Norjan Bodossa sijaitsevassa sairaalassa hoidossa mies tarvitsi kiireesti sydämen ja keuhkojen toimintaa ylläpitävän ECMO-laitteen apua. Ongelmana oli se, että lähin ECMO sijaitsi Trondheimissä, 450 kilometrin päässä Bodosta.

Lääkärit keksivät ottaa yhteyttä Trondheimin lähellä sijaitsevaan ilmavoimien tukikohtaan selvittääkseen, olisiko heillä keinoja toimittaa laite nopeasti perille. Kävi ilmi, että kahden hävittäjälentäjän oli tarkoitus suorittaa harjoituslento läheiseen Mossin kylään.

Toinen F-16 -koneista oli varustettu lastisäiliöllä, jossa ECMO-laite voitiin kuljettaa perille. ECMO toimitettiin sairaalaan Independent-lehden mukaan 40 minuutissa. Autolla vastaava matka olisi voinut kestää jopa 10 tuntia.

– Puolustusvoimat tarjoavat usein apua monissa tilanteissa joissa siviilit tarvitsevat sitä, mutta en ole ikinä nähnyt näin suoraa toimintaa, Tromsön yliopistollisen sairaalan Kristian Barnes kuvaili.