Pidä parisuhde kunnossa – muista 5 asiaa anteeksipyynnöistä

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Anteeksipyyntö on yksi parisuhteen tärkeimmistä eleistä ja sanoista. Sen tarkoituksena on osoittaa katumusta ja ymmärrystä siitä, että on aidosti pahoillaan. Anteeksi-sanan voimaa ei voi väheksyä, ja sen avulla voi jopa pelastaa parisuhteen kriisistä.

Ihminen pyytää yleensä anteeksi omasta käyttäytymisestään johtuvaa asiaa, joka on vääränlainen tai epäoikeudenmukainen. Anteeksi-sanaa ei tulisi viljellä turhaan, sillä siihen liittyy hyvin suuri sydämestä kumpuava lataus. Parisuhdeasiantuntija Lucy Moore vinkkaa nyt viisi seikkaa, jotka liittyvät anteeksipyytämiseen.

Anteeksipyyntöä ei tule viivytellä, vaan se on sanottava heti ja tarvittaessa. Sitä on kuitenkaan turha lähteä pyytämään, mikäli ei aidosti tarkoita olevansa pahoillaan. Kun pyytää anteeksi, voi samalla käynnistää tuikitärkeän keskustelun. Pyytäjän kannattaa myös varmistaa, että pahoittelut ovat varmasti helpottaneet loukkaantuneen oloa edes jollain tasolla.

Anteeksipyyntö ei ole pakokeino, jonka avulla tekemistään virheistä pääsee pälkähästä. Anteeksipyyntö on osa prosessia, jossa analysoidaan tehtyjä epäkohtia ja otetaan virheistä opiksi. Samasta asiasta on turha pyytää uudelleen anteeksi, koska tällöin vain osoittaa toistavansa samaa kaavaa vailla muuttumisen ja oppimisen halua. Käyttäytymismalleja voi kouluttaa paremmaksi ja huomaavaisemmaksi myös parisuhteessa.