Työskentely Virossa kiinnostaa suomalaisia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viron kiinnostavuus potentiaalisena työskentely- ja asuinmaana on Suomessa korkealla, kertoo tuore Work in Estonia -kyselytutkimus. Merkittävin kimmoke ajatukseen työpaikan hakemisesta Virosta ovat halvemmat elinkustannukset.

Etelänaapurin muita vetovoimatekijöitä järjestyksessä ovat kevyempi verotus, mielenkiintoiset työmahdollisuudet, seikkailunhalu ja oman alan työpaikkojen puuttuminen Suomessa. Vain joka kymmenes vastaajista ilmoitti, ettei usko koskaan hakevansa töitä Virosta.

Viron elinkeinoelämän edistämissäätiö Enterprise Estonian ja suomalaisen työelämämedia Duunitorin huhtikuussa 2016 teettämän Work in Estonia -kyselytutkimuksen mukaan suomalaisilla on yleisesti Virosta positiivinen mielikuva ja he pitävät Viroa myös vetovoimaisena työskentely- ja asuinmaana.

70 prosenttia kaikkiaan 1.368 vastaajasta arvioi, että Viro on keskimääräistä vetovoimaisempi ja yli puolet mieltää maan lisäksi innovatiiviseksi. Mielikuva Viron vetovoimaisuudesta korostuu erityisesti IT-alan asiantuntijoiden keskuudessa, joilla on Virosta myös voimakas innovatiivisuusmielikuva.

– Viro on paitsi tehnyt paljon töitä noustakseen informaatioteknologian kärkimaaksi, myös systemaattisesti profiloinut itseään innovatiivisena, nopeana ja ketteränä maana. Aiheesta teetetty ensimmäinen kyselytutkimus osoittaa, että tämä on onnistunut erinomaisesti ja suomalaisten mielikuva Virosta on jopa yllättävän positiivinen, kertoo Work in Estonia -hankkeen koordinaattori Karin Patune.

– Tämä on kiitollista, sillä haluamme suomalaisten löytävän Viron myös osaaville, omien alojensa ammattilaisille mielenkiintoisia työmahdollisuuksia tarjoavana naapurimaana. Ajatus suomalaisen työnhausta Virosta ei iloksemme ole lainkaan vieras. Viime vuonna Viroon muutti Suomesta noin sata ihmistä edellisvuotta enemmän.

Virolaisista työmahdollisuuksista keskusteltaessa esille nousee aina palkkakysymys. Tutkimuksen mukaan suomalaiset tiedostavat matalamman keskipalkan, mutta osaavat myös analysoida matalamman tuloverotuksen ja halvempien elinkustannusten palkkaa kompensoivia vaikutuksia.

Vaikka yli puolet arvioi, että samankaltaisissa töissä ansiotaso Virossa jäisi Suomen palkkaa matalammaksi, enemmistö kuitenkin uskoo siitä käteen jäävän osuuden ja ostovoimansa vähintään yhtä korkeaksi tai korkeammaksi kuin Suomessa.