Äidin äänen kuuleminen tekee lapsen aivoille ihmeitä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Äideillä ja lapsilla on heti syntymästä lähtien poikkeuksellisen vahva suhde. Äiti on kantanut lasta, synnyttänyt lapsen ja sen jälkeen ollut vauvassa kiinni tiiviisti muun muassa imetyksen ajan. Äidin ja lapsen vahvaa sidettä on tutkittu, minkä ansiosta on saatu selville, että äidin ääni tekee ihmeitä lapsen aivoille.

Science Daily -sivusto kertoo uudesta Stanford University Medical Center -laitoksen tekemästä tutkimuksesta, jossa huomattiin lasten aivojen reagoivan erityisesti oman äidin ääneen. Äidin äänellä on tutkimuksen mukaan lapsen aivoihin erityinen yhteys ja vaikutus, jollaista ei saatu lapsien aivoissa aikaan muilla naisäänillä.

Oman äidin äänen kuuleminen vaikuttaa suoraan lapsen aivoissa niihin osiin, jotka kontrolloivat tunteita, sosiaalisia toimintoja ja palkitsemista. Tutkimuksen avulla saatiin selville, että lasten aivot tunnistavat oman äidin äänen jo alle sekunnin mittaisesta ääninäytteestä. Lapset, joiden aivot reagoivat vahvimmin äidin ääneen, olivat sosiaalisilta kommunikointitaidoiltaan muita lapsia edellä