Synteettinen viini tekee tuloaan – ei sisällä lainkaan rypäleitä

Lux Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

San Franciscossa sijaitseva startup-yritys Ava Winery väittää muuttavansa veden viiniksi 15 minuutissa. Laadukkailta viineiltä maistuvaksi kuvaillut juomat syntyvät kaiken lisäksi ilman ainuttakaan rypälettä. Yrityksen synteettiset viinit syntyvät aminohappojen, sokereiden, etanolin ja muiden ainesosien hienovaraisesta balanssista.

Ava Wineryn väitetään pystyvän kopioimaan tekniikallaan hintavien laatuviinien makuja.

– Perustimme Avan päämääränämme luoda laadukkaita vuosikertaviinejä kaikkien saataville. Vaikka Mona Lisa on ainoa laatuaan, sen jäljennöksiä ei olisi olemassa mikäli ne eivät toisi jotain iloa omistajilleen, yhtiön verkkosivuilla kuvaillaan.

Ava Winery kertoo valmistaneensa tekniikallaan jo tarkkaa, mutta hinnaltaan huomattavasti halvempaa kopiota esimerkiksi vuosikerran 1992 Dom Perignon -samppanjasta. Metro-lehden mukaan yhtiö suunnittelee tuovansa lähivuosina markkinoille halpaversioita lukuisista arvokkaista vuosikertaviineistä.